1. Portada /
  2. Què fer /
  3. Escapa't a l'edat mitjana
tornar

Escapa't a l'edat mitjana

Si bé Benissa posseeix restes de cultures prehistòriques, ibera i romana, és la cultura musulmana la que fixa el nucli urbà actual i tant la seua toponímia, *Banu-*Issa, com la d'algunes partides rurals que perviuen hui dia.

Si vols gaudir d'un dels centres històrics medievals més ben conservats de la zona, un passeig pel cor de Benissa et traslladarà a l'Edat mitjana i al Renaixement, a l'època de Tirant lo Blanc o d'Ausias March...

Pots començar a recórrer-lo des de l'antiga entrada est a la Benissa emmurallada: la Plaça del Portal. Allí estava l'antic Hospital Municipal, avui dia seu de l'Ajuntament, i una antiga finca propietat de la Fundació Abargues.

En girar la Plaça del Portal iniciem el recorregut per la Benissa medieval amb l’encantadora Placeta de l’Església Vella. Allí pots admirar la imatge de l'antiga església-fortalesa medieval que va tindre Benissa durant segles gràcies a uns taulells i una rèplica de la façana de l'església, que detallen una massissa construcció que havia de ser casa de Déu i fortalesa dels benissers davant els atacs dels pirates que solien desolar les nostres costes…

Pel carrer de la Puríssima  i el carrer Desemparats pots demorar-te en el que era una ciutat valenciana del renaixement amb els seus balcons enreixats, la seua calçada empedrada, el contrast de les parets emblanquinades i la pedra tosca.

Al mateix carrer Puríssima està l'edifici d'ús públic més antic de Benissa: La Sala del Consell, utilitzada com a casa de la vila, presó i arxiu legal.

Benissa ha rehabilitat el seu patrimoni i li ha donat una funció cultural com és la Seu Universitària que inclou  les antigues cases pairals dels Andrés i Pere Bigot o el Palau dels Torres-Orduña que avui és Centre cultural i Biblioteca. Si vols visitar una veritable casa noble del segle XVIII, amb el seu mobiliari i taulells d'època, tens la possibilitat d'entrar a la Casa-Museu de l'antic llinatge dels Abargues.

Des del carrer Desemparats fins al Centre Cultural tens el Casal dels Joves que està implantat sobre una construcció d'ús civil del segle XVI que, en temps, era dipòsit de blat, presó, Sala del Consell municipal, Cort de Justícia i seu d'un mercat que s'obria en les seues imponents porxades de pedra.

Seguint el nostre camí en direcció oest tenim el Convent dels Pares Franciscans que va ser consagrat el 1613 i va suposar una fita urbanística en la Benissa de l'època. Durant segles ha sigut un centre de formació per als habitants de la Marina Alta i la pròpia ordre franciscana que tenia a la part posterior del convent un Seminari Menor.

Pots finalitzar el recorregut pel centre històric amb la visita a la Basílica menor de la Puríssima Xiqueta que marca la silueta urbana de Benissa des de qualsevol punt de vista amb les seues imponents dimensions i el seu peculiar estil neogòtic. Es va estar construint des de 1902 fins a 1929 amb l'esforç físic de tots els benissers i és coneguda a la comarca com la “Catedral de la Marina”.

Sabies què…

En ple carrer Puríssima tenim el Monument al Riberer que es refereix al benisser d'antany que havia d'anar a peu fins la Ribera del Xúquer a collir l'arròs i se’l representa en posició orant, ja que era costum entre ells, acomiadar-se d'aquesta forma de la imatge del poble, la Patrona de Benissa, La Puríssima Xiqueta.

Molt a prop del monument està la casa de Juan Vives, on comença el miracle de la Puríssima Xiqueta a la qual es va consagrar com a Patrona el 1864.