1. Portada /
  2. Blog /
  3. Un dels lloc amb encant: Benissa
tornar

Un dels lloc amb encant: Benissa

Entre les coses que fer en Benissa en abril es troba la de passejar pel seu terme municipal i gaudir del seu paisatge en plena floració.

Llocs amb encant que val la pena visitar

Et recomanem visitar els diferents safaretjos de Benissa, llocs amb encant que val la pena visitar. A més, pots veure florir les espectaculars orquídies que habiten en el terme municipal.

Els safaretjos de Benissa

Quan parlem de safaretjos ens referim a una construcció d'obra més o menys gran i feta de formigó, que serveix per a ensabonar la roba damunt d'una llosa i llavar-la. Solen estar ubicats en plena naturalesa. Sorgeixen al SXIX i originalment es construïren sense sostre, encara que amb el pas del temps es van fer obres de millora per a protegir les dones del sol durant els mesos d'estiu.

1. Safareig Pou d’Avall

📍 Localització

Este safareis es complementa amb el Pou de d'Alt (ubicat en la Plaça de l'Església Vella). Al ser el més pròxim al nucli urbà, acudien gran quantitat de dones amb les seues robes. Este era un espai de socialització, on les dones contaven els seus problemes, opinaven i parlaven del seus marits. Durant anys, va estar prohibida la presència d'hòmens en els safaretjos, ja que era un espai de dones.

2. Safareig de Santa Ana

📍 Localització

Ubicat molt prop a l'Ermita santa Ana, hi ha una llegenda que conta que beure aigua de la seua font ajuda a les dones a ser més fèrtils. És aquí on en estiu se celebra l'acte "Llavadors poètics", una vetlada poètica i musical que tracta de revitalitzar els safaretjos.

3. Safareig d'Orxelles

📍 Localització

És el safareig més gran del terme municipal i la seua font encara conserva aigua potable. En la part de dalt té un aljub. A l'igual que els anterior, este ha sigut també restaurat.

4. Safareig de Nusols

📍 Localització

Este safareig és l'únic que no conserva aigua. En tots els safaretjos es pot apreciar la zona d'aclarar de la zona d'ensabonat, esta última separada per una llosa, amb la qual cosa es consegueix que el sabó no vaja a parar dins de la bassa i embrute l'aigua.

Este lavadero es el único que no conserva agua. En todos los lavaderos se puede apreciar la zona de aclarado de la zona de enjabonado, esta última separada por una losa con lo que se consigue que el jabón no vaya a parar dentro de la balsa y ensucie el agua.

Orquídies Benissa

En Benissa habita una de les orquídies més estranyes d'observar, la Orchis fragans. Esta orquídia es considerava desapareguda per l'expansió urbanístic, però pareix ser que ha tornat a florir en la zona del Quisi. En la Comunitat Valenciana és una espècies molt estranya i és per això que està protegida pel Catàleg Valencià d'Espècies Protegides.

Anima't a descobrir Benissa, un racó amb encant de la Comunitat Valenciana.