1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Cultura /
  4. Monuments i museus /
  5. Ermita de Lleus
tornar

Ermita de Lleus

En honor als Sants de la Pedra: Abdó i Senent

Accés:

El primer tram és el mateix que el que porta a Pinos, però just abans d'arribar al pont que travessa l'autopista A-7, ens desviarem a la nostra esquerra prenent un camí asfaltat que condueix fins a l'ermita.

Descripció:

Data del S. XIX i la seua configuració és prou similar a la de l'ermita de Pinos, amb la casa del rector adossada i una xicoteta escola inaugurada en 1935. Queda envoltada d'algunes cases més entorn d'una pintoresca plaça amb arbres, una creu de pedra i un pou, al qual tots els habitants de la partida tenien accés. La característica del pou comunal era present en totes les partides rurals, però molts estan hui en ruïnes perquè, encara que eren d'ús públic, la seua propietat era privada i no han sigut conservats adequadament.

La partida de Lleus està en la confluència de les faldes de la Solana i Oltà, en un entorn rural i boscós de gran bellesa, amb vista a la Solana a la dreta, Oltà a l'esquerra i la Serra de Bèrnia enmig d'ambdues. Des de Lleus parteixen nombroses rutes, i el mateix camí asfaltat que ens ha portat ací, prossegueix cap a la zona denominada Pou Roig fins a arribar de nou a la N-332, a escassos 3 km de Calp.

Festes:

La seua festivitat se celebra a la fi de juliol o principis d'agost i els seus actes més destacats són la missa i processó, els concerts de música en directe, les carreres i jocs infantils, i els sopars i menjars populars amb degustació de productes típics com a paella, mistela, dolços, aperitius i peix a la brasa.