En el següent post et parlarem sobre que veure en Altea i voltants. Altea és un bonic poble de la comarca de la Marina Baixa, al sud de Calp, conegut per la seua riquesa cultural i artística. Accedirem al seu centre històric de carrers empedrats i cases típicament mediterránies, pel Portal Vell, a través del qual arribarem a la Plaça de l’Església. Espai que ocupava el Castell d’Altea, on actualment s’ubica l’Església de Nostra Senyora del Consol, una església de principis del S.XX que destaca per les seues dues cúpules amb teules blaves i blanques, i que és l’emblema del municipi. En esta plaça també tenim un dels miradors més bonics del poble, des d’on podem observar la Badia d’Altea, la Serra Gelada y Benidorm. A més, tots els estius en esta mateixa plaça trobarem un mercat d’artesania.
Si per una cosa destaca Altea és per ser refugi d’artistes i font d’inspiració, no oblidem que ací es pot estudiar Belles Arts en la seu de la Universitat Miguel Hernández. Predomina pel seu caràcter bohemi i per les seues galeries d’art.
Entre els pobles prop d’Altea es troba Benissa, un municipi de la Marina Alta que destaca pel seu centre històric, les seues platges i el seu entorn. A solament 20 km d’Altea, este municipi poseeix el terme municipal més gran de la comarca, la qual cosa li dona certa singularitat. Les seues cales paradisíaques, la Catedral de la Marina o Bèrnia, bé mereixen una visita.
Entre els pobles prop d’Altea es troba Benissa, que destaca pel seu centre històric, les seues platges i el seu entorn. En este apartat et volem proposar una ruta un poc més desconeguda: la ruta de les ermites de Benissa. Un itinerari que recorre les ermites rurals de l’ampli terme municipal de Benissa. Esta ruta és la ideal per a realitzar-se en cotxe o en bicicleta.
Les ermites tenen el seu origen en el S.XIX, moment en el que mode de vida era més rural i l’hàbitat estava dispers i vinculat a la terra. L’aïllament va propiciar la construcció de xicotetes esglésies amb la finalitat de cobrir les necessitats religioses dels seus habitants. Les ermites a més, eren lloc de reunió i d’ensenyança, ja que junt a elles es van construir xicotetes escoles.
Esta ermita data del 1613, és l’única anterior al S.XIX. És la més propera a Benissa i s’ubica junt a un brollador. Té una bella façana en pedra arenisca i en el seu interior es troben pintures murals barroques. Es tracta d’un lloc que convida a la tranquil·litat. Des de la plaça de l’ermita s’observa el barranc de santa Anna, que s’ajunta amb el del Quisi. És un entorn privilegiat, rodejat de pins, ametlers, vinya i oliveres.
En la partida de Pedramala, direcció Calp, s’ubica l’ermita de sant Vicent Ferrer, un lloc privilegiat front a la mar des d’on podem observar el Penyal d’Ifach, la costa de Benissa, Moraira i el Cap d’Or. En la carretera d’accès a l’ermita, i un poc més avant, en la part dreta, podem trobar també les antigues escoles de Pedramala.
La ermita de Benimarraig està dedicada a santa Tereseta del Xiquet Jesús. És l’ermita més recent. Una característica d’esta ermita és l’escola, que es troba adosada a la mateixa.
Data del S. XIX. disposa d'una xicoteta casa adossada que va ser emprada, en el seu moment, pel sacerdot. Davant de l'ermita hi ha una gran plaça amb una creu i algunes cases al voltant. Tenim a l'esquerra de l'ermita, que era la casa del rector, i a l'esquerra d'aquesta i, separada d'ambdós per un camí, la que en el seu dia va ser l'escola de Pinos.
Esta ermita disposa d’una casa adosada per al rector i d’una xicoteta escola inaugurada en 1935. Davant d’ella hi ha una xicoteta creu i un pou, al que tenien accès tots els habitants de la partida. Des d’este punt podem observar a la dreta la Serra de la Solana i a l’esquerra la Serra d’Oltà i destacant entre estes, la Serra de Bèrnia.
Data del 1884. Es troba en la fita amb el municipi de Teulada, per la que mitja ermita està en este municipi i l’altra meitat en Benissa. A la seua esquerra tenim el que en el seu dia van ser les escoles.