1. Portada /
  2. Blog /
  3. Benissa: Música i tradició
tornar

Benissa: Música i tradició

El 22 de novembre és un dia destacat per a molts benissers i benisserEs. És el dia de la patrona dels músics: Santa Cecília.

El dia dels músics

És conegut per molta gent la tradició musical de la Comunitat Valenciana, on hi ha moltes bandes de música i organitzacions musicals, i Benissa no és menys.

Perquè Santa Cecilia és la patrona dels músics?

Santa Cecilia és una de les santes més conegudes i venerades al llarg de la història cristiana. Santa Cecilia era una dona de família noble que va ser torturada per la seua conversió al cristianisme. En el SXVI el papa Gregori XII la va nomenar patrona de la música. Però… sabia tocar santa Cecilia? Una explicació per la qual es creu que és la patrona dels músics es basa en que, segons diuen, la xica es va dedicar a cantar a Déu mentre els músics tocaven en les seues noces; mentre que Gregoria XII, la va nomenar patrona perquè havia “demostrat una atracció irresistible cap als concordes melodiosos dels instruments”.

Els estudiosos creuen que el fet més probable perquè se'l relacione amb la música és que des de molt jove, i d'acord amb els costums i tradicions de la famílies patrícies romanes, Cecilia degué tocar algun instrument musical, probablement la lira, la cítara o algun tipus d'arpa de les utilitzades per les dames de la societat romana”.

Agrupacions musicals de Benissa

Existeixen gran quantitat d’agupacions musicals a Benissa, la Banda de Música, la Colla el Riberer, la Colla Pere Bigot, la Rondalla Cultural de Benissa o la Coral Benissenca.

Societat Lírica i Musical de Benissa

La “Societat Lírica i Musical de Benissa” té els seus orígens en el S.XIX, ja que en 1890 apareix la primera agrupació en signar-se un acord entre un grup de músics i el mestre Diego Crespo. Ha participat en diferent certàmens sent l'últim el Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d'Alacant 2014, quedant en un segon lloc. En el 2015 la societat va celebrar amb diferents actes el 125 Aniversari de la seua constitució, rebent per això la Medalla d'Or de la “Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana”.

Actualment la banda compta amb una plantilla d'uns 80 músics i està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui va estrenar el seu càrrec en el mes de setembre del 2016.

Colla El Riberer

Aquesta Colla o grup de “xirimites” (dolçaines) i “tabalet” està federada en la “Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters”, i naix amb la intenció d'omplir de música, festa, humor i alegria els carrers i les places dels pobles valencians

 

Colla Pere Bigot

També està federada en la “Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters”. Aquesta Colla, ret homenatge a la figura benissera de Pere Bigot, un personatge entranyable que va emigrar als Estats Units i que després de tornar a Benissa, enlluernava als més xicotets amb el seu acordió i les seues cançons. En festes sempre decorava la seua casa, i moltes vegades es disfressava per als més xicotets.

Rondalla Cultural de Benissa

Integrada per guitarres, bandurries, llaüts, acordió, guitarró (una espècie d’ukelele però típicament valencià) i cor.

Coral Benissenca

La Coral Benissenca és un cor format per unes cinquanta veus mixtes. L'actual director és Javier Santacreu, compositor que ha rebut premis a nivell nacional, com el Reina Sofia i el de l'Associació d'Orquestres Simfòniques d'Espanya (AEOS).

Totes aquestes agrupacions tenen en comú l'art de la música i per això celebren el dia de la música amb cercaviles i concerts especials.

No te'ls pots perdre!