1. Portada /
  2. Blog /
  3. Art i cultura a Benissa
tornar

Art i cultura a Benissa

Benissa és un poble en el qual es respira art i cultura per cada racó. Un poble amb moltes inquietuds culturals i amb una variada programació que es presenta mensualment en el que es coneix com Obri lull.

Art i cultura per cada racó.

El seu centre històric, d'origen medieval és d'un gran valor artístic, a més, el centre històric compta amb un Museu d'Art Contemporani dedicat a l'obra de Salvador Soria i a les obres que es presenten al certamen que porta el seu nom.

Centre Històric de Benissa

És una delícia passejar pel Centre Històric de Benissa, perfectament conservat, i descobrir el magne museu que conformen els seus edificis. Carrerons empedrats, murs centenaris, enreixats moriscos, escuts heràldics i vetustes cases senyorials traslladen als visitants a l'Edat mitjana.

No cal perdre's la Sala del Consell (S.XVI), el Convent dels Pares Franciscans (S.XVII) o Església de la Puríssima Xiqueta, coneguda popularment com la Catedral de la Marina, un edifici neogòtic de principis del S.xx.; a més, és d'obligada visita la Casa Museu Abargues (de finals del S. XVIII) que mostra la manera de vida típic d'una família senyorial *benissera. Conserva tot el mobiliari i ambient de l'època.

Cases del Batle – Museu Salvador Soria


Aquest edifici del SXVI, alberga la Biblioteca Pública Bernat Capó, una Sala d'actes, el Museu Salvador Soria, així com les dependències del departament de cultura. Es tracta d'un edifici conegut també com els Cases del Batle, dites així perquè en elles residia l'alcalde de la Vila de Benissa.

Res més entrar, ens trobem amb un conjunt de sitges, ja que en època andalusina, els terrenys on se situa l'edifici, albergaven la casa pública per a la compra i la venda de blat. Les sitges eren estructures d'emmagatzematge de gra característiques de l'època medieval. Es tracta de depòsits excavats directament en terra, en zones amb sòls poc permeables. Una vegada introduït el gra, la boca se segellava amb palla i una llosa de pedra, de manera que el cereal podia conservar-se allí durant anys. La falta d'humitat i d'oxigen impedia que en ells pogueren sobreviure insectes o rosegadors.

Qui era Salvador Soria?


El Certamen de Pintura està estretament lligat a la personalitat de Salvador Soria Zapater, pintor i escultor valencià unit a Benissa des que en 1969 decidira establir-se per aquestes terres. Des del primer moment, Soria, va ajudar en l'organització del certamen, donant-lo suport i participant com a jurat en totes les edicions celebrades fins a la seua defunció, en 2010. El seu prestigi artístic i la seua reputació, van facilitar la compareixença a Benissa d'acreditats crítics i canviats de nom artistes plàstics, que han contribuït al reconeixement del certamen a escala nacional.