1. Portada /
  2. Blog /
  3. Sabies que a Benissa també pots ...
tornar

Sabies que a Benissa també pots admirar pintures rupestres?

Ara és el moment de redescobrir el canvi de tonalitats que porta la tardor a la nostra naturalesa i de tornar a recórrer les nostres muntanyes en les hores centrals del dia. I si de pas descobrim xicotets tresors del nostre patrimoni, tenim per davant una excursió d'allò més completa i interessant. A continuació, et comptem on estan les pintures rupestres i com accedir a la visita.

Fins al jaciment es pot arribar caminant, en una ruta de senderisme de poc més de 5 quilòmetres des de Benissa.

Qui ho preferisca també pot acostar-se amb cotxe i aparcar-lo en un lateral de la carretera per a accedir ja a peu fins a la zona on es troben les pintures. Estem en les proximitats de la partida rural de Pinos, en un punt anomenat l'Abric de Pinos, encara que ací ningú el coneix per aquest nom sinó pel de Barranc de la Tia Isabel.

L'Abric consisteix en un sortint de roca calcària de poc més de 200 metres de longitud i amb diverses covatxes, entre les quals es troba la que alberga les pintures rupestres. Van ser descobertes en 1970, en 1985 van ser declarades Bé d'Interés Cultural i, posteriorment, Patrimoni de la Humanitat. El conjunt pictòric està protegit mitjançant una reixa metàl·lica sobre un mur de maçoneria, perquè es puguen observar les pintures sense que la gent s'acoste massa. Molt prop d'aquest punt també hi ha una construcció denominada Corralet, representativa de l'arquitectura popular ramadera que tradicionalment s'ha desenvolupat en la zona.

Al costat de les pintures rupestres hi ha quatre panells explicatius que ens donen pistes per a posar-nos en situació i fer-nos una millor idea del contorn de les figures que es camuflen en la pedra. Cal tirar mà de la imaginació per a aconseguir veure bé els dibuixos, entre els quals destaca una representació femenina, batejada com Eva Pinera. És una esvelta figura en posició de pitxers que s'ha convertit en el símbol del jaciment i que els experts daten amb una antiguitat d'entre 6.000 i 8.000 anys. A escassos 50 centímetres s'intueix una representació zoomorfa de tipus llevantí que està parcialment perduda. Es tracta d'una parella de cèrvids enfrontats pels seus quarts posteriors. També es pot observar una composició formada per quatre figures antropomorfes amb tocats en forma de mitja lluna i disposats en fila agafant-se alguns d'ells de la mà.

La visita es pot fer perfectament com a part d'un recorregut per Pinos i/o Bèrnia. Als xiquets els encantarà, perquè el lloc resulta molt suggestiu i dona peu a inventar aventures i històries de personatges que van poder viure en temps remots en aquestes llomes amb espectaculars vistes cap a la mar i amb el Penyal d'Ifach com a teló de fons.

#EvaPinera #ArtRupestreAlacant #EscapadesdeTardor #EscapataBenissa #PartidadePinos #TardoraBenissa #TurismeActiu