1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Sabors /
  4. Una gastronomia mediterrània
tornar

Una gastronomia mediterrània

T'apeteix un entrepà de blanquet o una coca de dacsa amb abadejo? Una altra deliciosa manera de conéixer Benissa és a través dels seus sabors, amb una longeva tradició en la qual regnen tant productes mariners com del camp.

A Benissa, pilota i missa” diu un conegut refrany popular que no va molt desencaminat. Per la seua tradició religiosa, amb el seu antic monestir franciscà i la seua famosa “Catedral de la Marina”, i per la seua gran passió pel bon menjar, és la “pilota” un plat molt típic, protagonista del seu «putxero» autòcton.

De la mar destaquen dues receptes importants, el bull amb ceba (ventresca de tonyina amb ceba) i el putxero de polp (olla de polp), i de la seua tradició rural destaquen plats com la sang amb ceba, les seues coques de mullador o les seues coques al calfó o de dacsa amanides amb abadejo, verdures o embotit. I ací entrem en una de les seues grans especialitats, l'elaboració d'embotits , de gran qualitat artesanal reconeguda en tota la Comunitat Valenciana.

En les carnisseries locals podràs adquirir botifarres i llonganisses excel·lents per a rostir, blanquets (botifarra blanca), la tradicional bufa (botifarra redona) i, per Setmana Santa, la llonganissa de Pasqua. La seua sobrassada és única pel seu exquisit sabor, i es diferencia de la mallorquina en el gruix de la seua picada. És coneguda com la sobrassada del budell cular o sobrassada de gener, ja que s'elabora durant els mesos d'hivern i es conserva fins a setembre. A més, amb aquests embotits es cuinen plats tan suculents com l'arròs al forn, el putxero (olla de carn) i les tradicionals coques amb embotit.

Per a acompanyar tot això, estàs en una terra d'excel·lents caldos autòctons que els productors locals elaboren de manera artesanal. La situació de Benissa, entre mar i muntanya, la dota d'un microclima que rep la influència de la brisa marina coneguda com a Llebeig, que refresca a l'estiu i suavitza el clima a l'hivern, afavorint el cultiu de les vinyes, i fent tan especial al Moscatell d'Alexandria i el Giró, varietats autòctones de la zona.

Els forns completen la visita gastronòmica, amb una forta herència cultural forjada durant segles. Els productes que hauries de provar i adquirir en aquests establiments són: mones (panou, pa cremat), bunyols de carabassa, Coca Maria (bescuit molt esponjós), pastissets de moniato o ametla, rotllets d'anís o taronja, rosegons (dolços amb ametles i de consistència dura), tortada (pastís realitzat amb farina d'ametla), bescuit, caspellets (cruixents coquetes  xicotetes i redones que es prenen com a substitut del pa), coques d'embotit i salaó (xicoteta massa redona), coca farcida (massa rectangular i coberta) farcida de pésols, mullador o samfaina.