1. Portada /
  2. Blog /
  3. Benissa, el lloc on roman la...
tornar

Benissa, el lloc on roman la Catedral de la Marina Alta

La Catedral de la Marina, coneguda així per ser una de les esglésies més grans de la comarca de la Marina Alta, va començar a construir-se en 1902 i es va consagrar en 1929. Conta amb 28 metres d’altura i és d’estil neogòtic. L’Església de la Puríssima Xiqueta es va construir gràcies a la donació d’alguns particulars i a la col·laboració de tots els ciutadans de Benissa, substituint a la vella Església Fortalesa de san Pere Apostòl.


La Catedral de la Marina

Exterior de l’Església de la Puríssima Xiqueta

Si ens dirigim cap a l’Església, destaca per la seua majestuositat. La façana principal presenta dues torres campanari i una rosassa central. Estes dues torres campanari, es poden veure des de molts punts de Benissa.

Interior de l’Església de la Puríssima Xiqueta

En l’edifici de tres naus, destaca la bellesa del seu cimborri central (claraboia que es troba en el centre del creuer) i el seu altar, on descansa el relicari que conté la imatge de la Puríssima Xiqueta, obra de Nicolás Borrás, pintor de l’escola de Joan de Joanes, un dels pintors valencians més importants del Renaixement. Ja a l’interior ens podem fixar en la porta, una porta molt especial, ja que està feta per ebenistes de Benissa.

L’Església mesura des de la porta principal fins al rerealtar, 74 metres de llarg i uns 35 metres d’ample en el creuer. En quan a la profunditat, els ciments arriben en alguns casos fins als 18 metres de profunditat.

Curiositats Església de la Puríssima Xiqueta

Al construir l’Església no trobaven terra ferma, la dificultat va ser tanta, que van tardar 3 o 4 anys en cimentar l’Església de la Puríssima Xiqueta.

Durant la Guerra Civil, l’Església es va convertir en el Mercat de Proveïment. És en este moment en el que es té constància d’un grafit en el camerino de la imatge de la Puríssima, d’un dels Brigadistes Internacionals destinats en Benissa, el grafit deia “Tom Spiller was here” i va ser borrat.

Durant les festes patronals en honor a la Puríssima Xiqueta (4t diumenge d’Abril), la imatge es treta en processó, per la qual cosa s’ha ideat un espectacular sistema a maneta, destinada a baixar amb comoditat el relicari fins a l’altar per a després col·locar-lo sobre les andanes processionals, este acte és conegut com la Baixada de la Puríssima.