1. Portada /
  2. Blog /
  3. Benissa, un lloc medieval on...
tornar

Benissa, un lloc medieval on endinsar-se al passat

Vols conèixer que pots fer en juny en Benissa? Doncs t'oferim un pla que no podràs rebutjar: descobrir les festes de Moros i Cristians. Una festa que commemora i representa la Reconquesta, és a dir, la victòria del bàndol musulmà encapçalat pel cabdill moro Al-Azraq.

Un lloc medieval

Benissa conta amb un centre històric d'origen medieval que recomanem recorrer; t'endinsaràs en una altra època.

Una festa declarada d'interès turístic

Les festes de Moros i Cristians de Benissa han sigut declarats recentement com a Festa d'Interès Turístic provincial, la qual cosa li dona un gran reconeixement. Les festes, en honor a san Pere, se celebren el cap de setmana més proper al 29 de juny.

Origen de la festa de Moros i Cristians a Benissa

L'inici de la festa està vinculat a les festes patronals de la Puríssima Xiqueta, concretament va ser a l'any 1974, després del canvi social i econòmic, hi havia noves necessitats professionals amb la qual cosa arribaren a Beniss treballadors relacionats amb el sector immobiliari procedents de Xixona, Villena, Alcoi i Cocentaina, que enyoraven els seus orígens i amb ells una forta tradició de les associacions festives. Un grup de tècnics d'una empresa constructora, amb el consentiment de l'Ajuntament, van demanar permís per a que dins del programa de festes, incloure una filà improvisada de benissers i una altra filà de Xixona, junt amb una tercera composta per les dones dels primers. Ja a l'any 1979 va quedar evidentment demostrat que la festa tenia una important pes, així que ap partir del 1980 la festa de Moros i Cristians en honor a san Pere, va quedar completament desvinculada de la Festa de la Puríssima Xiqueta.


Destaquem...

Espectaculars desfilades amb fstuosos vestuaris que et deixaràn amb la boca oberta, música, cercaviles, dolçaina i tabal, pólvora, ambaixades que veneren vell combats, son alguns dels actes que podem disfrutar durant estos dies:

 

Gran Entrada. Dissabte per la vesprada

Un dels actes més importants de les Festes de Moros i Cristians és la entrada del dissabte, una desfilada en la que les 5 filaes del bàndol cristià i les 6 filaes del bàndol moro, acompanyats de les seues corresponents bandes de música, mostraran tot el seu esplendor des del Carrer València fins al final del Carrer Nou. Un acte molt colorit amb admirables vestimentes, balls ancestras, combats i música que li donen a l'entra el seu major esplendor.

Setge moro i ambaixada mora de Benissa. Diumenge nit

El diumenge, quan comença a fer-se de nit, comença el setge del bàndol moro des de la plaça del convent fins al recinte del castell, les diferents filaes mores disparen els seus trabucs a l'aire a mode de lluita. Durant l'ambaixada mora, representació en la que intervenen el capità, l'ambaixador, i el sentinella de cada bàndol, que sol precedir a una batalla d'arcabusseria, instants després els moros prenen el castell.

Setge cristià i ambaixada cristiana de Benissa. Dilluns matí

A l'endemà del setge moro, es realitza el setge del bàndol cristià des de la Plaça del Portal fins al castell, les filaes cristianes recorren els carrers benissers trabuc en mà. Acte seguit i en el recinte del castell se celebra l'Ambaixada Cristiana, per a continuació el castell per part de les forces cristianes de la villa de Benissa.

La Música

La música té un important paper en esta festa. El dijous anterior a l'entrada, es realitza un concert de música festera en la plaça Jaume I a càrrec de la Colla de Xirimieters Pere Bigot i la Societat Lírica i Musical de Benissa.

A més en quan a la creació musica, la gran majoria de les filaes conten amb peces musicals pròpies, dues d'elles, la filà Llauradors i la filà Califes, posseeixen peces compostes per músics locals.

Cal destacar la nit del dissabte després de la gran desfilada, les filaes sopen en les seues càbiles (locals propis) i després ofereixen música de les bandes o xarangues a tot aquell que vullga visitar.

Programa