1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Cultura /
  4. Monuments i museus /
  5. Plaça de l'Església Vella
tornar

Plaça de l'Església Vella

Coqueta i de xicotetes dimensions en uns altres temps acollia l'Església i Fortalesa de Sant Pere

📍 Placeta de l´Església Vella

És un dels racons més bells i importants de Benissa: una plaça recol·lecta l'ús de la qual està destinat a la realització d'actes culturals. Antigament, ací es trobava l'església-fortalesa de Sant Pere. Va ser construïda en el S. XVI per a la celebració del culte cristià, però amb funcions clarament defensives a causa de les freqüents incursions pirates que es produïen durant aqueix període en tot el litoral mediterrani. 
Es tractava d'un edifici molt imponent que al seu torn es va erigir sobre les restes d'una alqueria àrab del S. XIV. El seu aspecte original es pot apreciar en la imatge pintada sobre el taulell existent en un dels murs de la plaça. També podem observar una rèplica de la porta gran d'entrada a l'església.

En 1929, amb l'obertura del nou temple parroquial dedicat a la Puríssima Xiqueta, aquesta vella església va caure gradualment en desús, patint greus deterioracions amb el pas del temps. Donades les circumstàncies, a principis dels anys 40 del segle passat es va decidir la seua demolició.
En un extrem de la plaça es pot veure un monòlit de marbre blanc que commemora la celebració del Mil·lenari de la Vila, celebrat en 1987.