1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Cultura /
  4. Monuments /
  5. Plaça de l'Església Vella
tornar

Plaça de l'Església Vella

Coqueta i de xicotetes dimensions en uns altres temps acollia l'Església i Fortalesa de Sant Pere

Ens trobem en un dels llocs més importants i bonics de Benissa. Allí es trobava l'Església-Fortalesa de Sant Pere, construïda al S. XVI, possiblement sobre les restes d'una mesquita àrab del S. XIV, per a la celebració del culte cristià (entre 1550 i 1570), amb funcions clarament defensives a causa de l'espectacular augment dels atacs pirates que es van produir durant el període a tot el litoral mediterrani. Es tractaba d'un edifici molt imponent. El seu aspecte es pot apreciar per la imatge pintada sobre el taulell existent a una de les parets de la plaça. A més, també podem apreciar una rèplica de la portalada d'entrada a l'església.

Després de l'obertura del nou temple parroquial dedicat a la Puríssima Xiqueta, en 1929, aquesta vella església va caure paulatinament en desús, patint greus deterioracions pel pas del temps. Per això, es va decidir, a principis dels anys 40, procedir al seu enderrocament.

Actualment és una plaça amb encant, l'ús de la qual està destinat a la realització de diversos actes culturals, entre d'altres.

En un extrem de la plaça es pot veure un monòlit de marbre blanc que commemora la celebració del Mil·lenari de la Vila, celebrat en 1987.