1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Cultura /
  4. Monuments /
  5. Monument al Riberer
tornar

Monument al Riberer

El Riberer és un personatge de profunda tradició en la vida de Benissa.

Durant segles van ser molts els benissers que, dues vegades per any, es desplaçaven caminant fins els camps de la Ribera del Xúquer, a la província de València, per a treballar com a emigrants temporals en el conreu i la recol·lecció de l'arrós per a poder així obtindre uns ingressos que cobriren les necessitats que les seues terres de secà no els oferien.

Al camí vell de València existia una gran roca des d'on s'albirava, per última vegada en la marxa, el campanari de la vella església fortalesa. Allí, les colles de riberers o "blavets" (com els anomenaven perquè solien anar vestits amb un brusó de color blau) s'aturaven i pregaven una Salve en petició de protecció com a acomiadament del seu poble fins la seua tornada (Aquesta imatge és la que representa el monument). Per al viatge portaven un cabàs de palma al muscle que contenia embotits secs, salaons, pans pastats per la mare o la dona en forns de llenya. La roba que portaven estava tota apedaçada.

Els Riberers aplegaren a ser tants que crearen la seua pròpia festa en el marc de les festes a la Puríssima Xiqueta. Així, el dilluns següent al quart diumenge d'abril (data en què se celebren les festes a la patrona) eren ells els protagonistes i ells els qui la pagaven. Malgrat que, des dels anys cinquanta, s'inicia la decadència de l'emigració a les terres de la Ribera desapareixent quasi totalment aquesta pràctica, se segueix mantenint el dia de festa dedicat als "Riberers", organitzant-se diverses activitats festives que finalitzen amb l'ofrena de flors davant del seu monument (obra que va ser pagada per subscripció popular i inaugurada als anys vuitanta).