1. Portada /
  2. Blog /
  3. Les 7 millors coses que veure prop...
tornar

Les 7 millors coses que veure prop de València

Benissa és un dels pobles d'Alacant que destaca per les seues festes. D'especial menció són les Festes Patronals en honor a la Puríssima Xiqueta, que tenen lloc el 4t diumenge d'Abril.

Escapa't durant els dies de festa

Aquí et detallem les millors coses que veure en Benissa, un municipi prop de València.

1. La baixada de la Puríssima

Entre els actes que destaquen està la baixada de la Puríssima, que consisteix en baixar la imatge de la Puríssima Xiqueta que es troba en l'altar, a través d'un mecanisme a manovella, donant la sensació de que la imatge està levitant. Després es procedeix a col·locar el relicari sobre les andanes processionals i es trau en processó al llarg del centre històric.

2. El dia del Riberer

El dia del Riberer és altre dels dies destacats de les festes de la Puríssima Xiqueta. Se celebra el dilluns següent al 4t diumenge d'abri i tracta de commemorar l'emigració laboral de benisseros a terres de la Ribera. L'emigració va ser tant important, que els Riberers acabaren

tenint la seua propia festa, a pesar de la desaparició de l'emigració, se segueix mantenint la festa, organitzant-se diverses activitats al voltant del monument al Riberer, com ofrenes o el tradicional cant a la salve (que cantaven en la Pedra de la Salve abans d'emprendre el viatge a la Ribera), on la multitud del poble, grans i xicotets, es concentren aquesta nit a cantar y a continuació es dispara una traca quilomètrica.

3. La vestimenta

En totes les festes de la Comunitat Valenciana, la vestimenta té un important lloc, i en Benissa també. El vestit típic de benisser/a data del SXVIII, i es tracta d'una adpatació de l'estil utilitzat per rics/ques benissers/es. Originalment,

este vestit es realitzava amb llana i derivats, però no serà fins a partir del SXVIII quan s'inclouen altres materials com la seda. D'este vestit, destaca el mantó de manila (moda introduïda al SXIX).

4. Mascletades i castell de focs artificials

Un element comú en totes les festes de la Comunitat Valenciana és la pólvora. En Benissa pots gaudir d'este art, en forma de mascletades, castell de focs artificials o correfoc. A més a més, molts xiquets i xiquetes aprofiten les festes per tirar coets, la qual cosa li dóna a Benissa un ambient més festiu.

5. Putxero

El Putxero de polp és el plat estrela de Benissa i en les Festes Patronals de la Puríssima Xiqueta no podia faltar. A Benissa és típic menjar putxero el dia de la Puríssima, un dia molt assenyalat per a tots/es els benissers/es. Durant els dies de festa, és tradicional baixar a la plaça, menjar-se una pilota de putxero i veure la mascletada.

6. Decoració carrers

Amb l'arribada de les fetes, són moltes les cases que es pinten o s'enblanquinen. Arriben les festes i s'ha de mostrar el millor aspecte possible. És per este motiu que també, els veïns de Benissa engalanen els seus carrers, realitzant ells mateixos la decoració d'una forma d'allò més original, participant posteriorment en un concurs de decoració que organitzen els festers de Benissa.

Els festers, organitzadors de les festes d'aqueix any, solen ser aquells benissers que compleixen aqueix any els 8, 18 i 41 anys, decoren amb una arcada feta de mata, la portalada de la seua casa, i així identificar la mateixa.

7. Música

La música és un element essencial els dies de festa. Des de els pasacarrers diaris, fins a les processons, les bandes de música acompanyen als festers durant el seu recorregut.

Les Xarangues (bandes de música més menudes) acompanyen els dies més

No pots perdre't les Festes de Benissa! informals, durant la desfilada d'humor, día dels fadrins i el dia de les anyades. A més es pot gaudir també de concerts a l'aire lliure de grups coneguts, orquestes, discomòbils i grups de rock.