1. Portada /
  2. Blog /
  3. Que fer en el Centre Històric de ...
tornar

Que fer en el Centre Històric de Benissa

Benissa, municipi de la província d'Alacant mot proper a Benidor i a Calp, destaca per tenir el terme municipal més gran de la comarca de la Marina Alta, així com pel variat patrimoni del centre històric medieval. A més, Benissa dipsosa de 4 km de platges d'arena i cales de roca. Si vas a viatjar a Alacant, el centre històric de Benissa serà una de les visites imprescindibles que deus fer.

¿Que veure al centre històric de Benissa?

 

Sala del Consell

La Sala del Consell, ubicada en el Carrer la Puríssima, en ple centre històric de Benissa, va ser construïda a finals del segle XVI, en un moment de gran expansió econòmica. La Sala del Consell o Llotja de Contractació albergava les sessions del Consell i l'arxiu. Encara que també tenia funcions d'Almodí (emmagatzenament i venda de blat i altres cereals).

Cases del Batlle

Enfront de la Sala del Consell s'ubiquen les Cases del Batlle, anomenades així perquè en elles residia l'alcalde la Vila de Benissa. Actualment s'ubica la Biblioteca Municipal Bernat Capó i l'interessant Espai d’Art Contemporani Salvador Soria, en el que trobarem la col·lecció municipal d'obres del certamen de pintura que porta el nom de l'artista mort en Benissa.

Casa Abargues

La Casa Abargues, d'imprescindible visita és una casa senyorial del S.XVIII-XIX ubicada en el Carrer Desamparats, un dels carrers més bonics del centre històric de Benissa. Esta casa amb ambient nobiliari, conta amb els seus menjadors privats, magatzems per a productes agrícoles, capella privada. Destacant l'espectacular Saló Blau.

El Monument al Riberer

Este monument representa al Riberer, un personatge de molta tradició en Benissa. Durant segles varen ser molts els benissers que es desplaçaven caminant als camps d'arròs de la Ribera, en la província de València, per a poder així obtenir uns ingressos extra que cobriren les seues necessitats.

Església de la Puríssima Xiqueta

Entre les coses que podem veure en Benissa destaca sobretot la coneguda com "La Catedral de la Marina" per ser una de les esglésies més grans de la comarca. Esta església va començar a construir-se en 1902, finalitzant la seua construcció al 1929. Compta amb 35 metres d'altura i és d'estil neogòtic.

Història del Centre Històric de Benissa

 

En el seu origen, el nucli urbà de Benissa seria una alqueria o població agrícola musulmana, gestionada per un clan o familia bereber, els Banu-Isa, la qual s'ubicaria en l'encreuament de camins del que són hui els carrer sant Anna, Puríssima i Mossèn Gaspar Tello.

L'any 1244 les tropes de la Corona d'Aragó encapçalades pel rei Jaume I arribe a la zona i comença un procés de colonització en el que es tracta de concentrar als colons cristians, camperols i membres de les tropes, d'origen català i aragonés, en determinats nuclis, sobretot de la zona costanera. Un dels objectius seria controlar a la població musulmana de les alqueries disperses. Benissa és un d'estos punts on es concentren i, a la seua vegada, conviuen amb els musulmans. La població morisca conviurà pacíficament amb els cristians fins que en 1609 varen ser expulsats.