1. Portada /
  2. Blog /
  3. Benissa, el poble prop de Xàbia que ...
tornar

Benissa, el poble prop de Xàbia que no pots pedre't

Xàbia és un poble turístic de la comarca de la Marina Alta, província d’Alacant, que destaca pel seu centre històric i per les seues esplèndides cales entre penya-segats i caps. El centre històric de Xàbia, de traçat medieval, destaca per les seues cases amb façanes blanques, finestrals gòtics, enreixats de forja y per l’ús de la pedra “tosca”, material característic de la zona. Entre els monuments que predominen es troba l’Església-fortalesa de sant Bertomeu, del S.XIV al XVI, un clar exemple del gòtic isabelí. En esta mateixa plaça podem observar el Palau dels Sapena (XV) o la Casa dels Bolufer (S.XVIII-XIX), així com el Mercat Municipal i l’Ajuntament (S.XVIII).

¿Què veure prop de Xàbia?

Benissa, el poble prop de Xàbia per a visitar

D’origen medieval és també el centre històric de Benissa, un dels pobles prop de Xàbia que has de visitar. Iniciem el nostre recorregut pel centre històric per l’antiga entrada est a la Benissa emmurellada: la Plaça del Portal. En ella estava l’antic Hospital Municipal, actual Ajuntament (S.XVII).

Si ens dirigim pel Carrer Puríssima ens trobarem amb la “Placeta de l’Església Vella”, en la que s’ubicava una antiga església-fortalesa com la que podem veure en Xàbia, la qual tenia doble funció, religiosa i defensiva (aquí es refugiaven els benissers i benisseres dels pirates que assotaven les costes de la comarca durant el S.XVI-XVIII). D’este carrer destaquem els enreixats dels balcons de les cases i a l’igual que Xàbia, l’ús de la pedra tosca. En este mateix carrer trobem la Sala del Consell, utilitzada com a casa de la villa i que un futur albargarà un museu de Benissa.


A més, Benissa ha rehabilitat el seu patrimoni, donant-li una funció cultural, com és la Seu Universitària de la Universitat d’Alacant, les Cases del Batlle (on s’ublica la Biblioteca i el Centre d’Art Salvador Soria) o la Casa-Pala dels Torres-Orduña (on es troba el Saló d’Actes). A més, en el Carrer Desamparats pots visitar una vertadera casa noble del S.XVIII, amb el seu mobiliari i taulells d’època, parlem de la Casa-Museu Abargues.

Un poc més avant es troba el Casal dels Joves, una construcció del S.XVI, que en altres temps va ser ajuntament, dipòsit de blat, presó i inclòs mercat. No deixes de visitar el Convent dels Pares Franciscans i el seu encantador entorn, així com la imponent Església de la Puríssima Xiqueta.

¿Qué veure en Xàbia i voltants?

Altre poble que pots veure en Xàbia i voltants és Benitatxell, que destaca per la seua espectacular Cala el Moraig, des de la que parteix una ruta a la Cala Llebeig, per la que podràs veure coves costeres i antigues cases de pescadors.

Teulada-Moraira és un altre dels pobles prop de Xàbia a visitar, este municipi compta amb dos nuclis urbans. El primer, Teulada, a 6 Km de la costa, compta amb un centre històric conegut com la “Teulada Gòtica Emmurellada” declarat Bé d’Interès Cultural. El segon, Moraira, destaca per les seues platges com l’Ampolla (dominada pel Castell de Moraira) o el Portet (als peus del Cap d’Or).