1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. Cultura /
  4. Història
tornar

Història

Els nostres avantpassats han deixat la seua empremta i el seu llegat entre nosaltres perquè el pugues gaudir

La història de Benissa és el relat d'una terra apuntada al Mediterrani en la qual l'home ha deixat la seua petjada des de temps prehistòrics i passant, per descomptat, per ibers, romans, àrabs i cristians.
La troballa de xicotetes pintures rupestres ens indica que els assentaments humans es remunten almenys fins al Neolític. Mentre que el pas dels romans queda àmpliament documentat per les restes de monedes i àmfores descobertes en els fons del nostre litoral.

No obstant això, per a l'origen del topònim que dona nom a Benissa (Banu-Issa) ens hem d'esperar fins al període d'influència musulmana, perquè el vocable és de procedència àrab. D'igual manera succeeix amb la major part de les partides rurals del terme, que hui conserven el seu nom àrab. Això confirma la tesi històrica que assenyala l'existència d'un important nucli de població àrab quan Jaume I el Conqueridor arriba en 1248 a Benissa. Després de l'expulsió dels moriscos (1609), la nostra geografia va ser repoblada per gents procedents dels Pirineus, Catalunya i Aragó. D'aquesta època daten les muralles que circumdaven la vila, de les restes de la qual queden encara xicotets vestigis.