1. Portada /
  2. Descobriex Benissa /
  3. NaturSport /
  4. Senderisme /
  5. Passeig ecològic
tornar

Passeig ecològic

Gaudeix de la brisa i calidesa que et brinda el mar de Benissa passejant per aquesta senda ecològica

Els quatre quilòmetres de costa benissera són escarpats, amb penya-segats i xicotetes cales plenes de pins. Aquest litoral està recorregut per un passeig ecològic amb diferents trams que podeu recòrrer pràcticament durant tot l'any per la benignitat del clima.

Si visites Benissa, aquest és un dels recorreguts que no et pots perdre. És una senda que recorre pràcticament tot el litoral i que està dotada de panells informatius que descriuen aspectes de la cultura i història local, així com la seua fauna i la seua riquesa botànica i geològica. Pots fer-lo sencer o simplement fer una passejada per un dels seus itineraris ambientals, fins a una cala.

📍 Inici de la ruta: Tourist Info Benissa Platja - Aula de la Mar | 38°39'49.2"N 0°05'15.0"E

Duració: 45’-1 h | Distància: 3,5 km | Grau de dificultat: baixa

Tourist Info Benissa Platja - Club Nàuti­c Les Bassetes. 0,6 kms

Aquest trajecte ens acostarà a elements de patrimoni natural i cultural com les restes d'una antiga pedrera d'extracció de *eolianita, comunament coneguda com a “pedra tosca”, utilitzada per a la construcció d'edificis com la Sala del Consell (S. XVI). Hi ha una *microreserva mediambiental amb espècies botàniques singulars, com com l’heliantem de cap de gat (setge) i la frígola mascle. Quant als seus serveis, allí trobem el Club Nàutic Les Bassetes,, una escola de vela i una altra de busseig, i dos restaurants.

Tourist Info Benissa Platja - Cala Advocat. 2,9 kms

La primera parada del camí és la platja de la Fustera, una encantadora i familiar cala d'arena, els cristal·lins fons de la qual estan dominats per la posidònia. Pots gaudir durant tot l'any de servei de bar.

L'itinerari prossegueix fins a aconseguir la Cala dels Pinets, xicoteta i de caràcter salvatge. Posseeix cudols i grans roques planes. A l'estiu pots fer una excursió a peu per les roques fins a arribar a la "Mar Morta i Roques Negres", de gran interés paisatgístic i geològic. Recorda portar escarpins!


Des d'ací, el següent tram de la ruta continua per l'interior fins a enllaçar amb la següent cala. El recorregut està senyalitzat amb marques de sender blaves i blanques. Comença en la C/ Pinets en direcció a l'Av. La Marina, únic tram asfaltat, i contínua per la dreta, per un camí que limita amb la zona verda de Fanadix, una pineda amb àrea de pícnic habilitada (banys públics, taules, parc infantil i parc biosaludable). Seguint els senyals, la sendera s'endinsa per una zona no urbanitzada, creuant el barranc de la Llobella fins a arribar al C/ Camamirla, que dona accés a la Cala de la Llobella.

Arribats a aquest punt, ens desviarem a la dreta per a visitar la Cala de la Llobella i després tornarem al mateix punt per a continuar cap a la Platgeta de l’Advocat.

La Cala de la Llobella és de cinques (pedres redones) i el seu difícil accés la converteix en un lloc molt tranquil i apte per a la pràctica d'esports subaquàtics, mentre que la Platgeta de l’Advocat es caracteritza per un xicotet espigó que la repara de l'onatge i per disposar d'una xicoteta platja d'arena protegida i un meravellós entorn submarí. A més, a l'estiu compta amb un baret.

Des d'ací, la ruta prossegueix en sentit nord per una zona d'espectaculars penya-segats litorals que són un preciós balcó natural al Mediterrani. Acabem al Parc Biosaludable, un lloc amb vistes on es pot practicar gimnàstica en les seues màquines d'exercici. En els voltants hi ha una zona verda que és refugi de diferents espècies típiques mediterrànies.

Actualment no existeix connexió amb l'última de les cales, Cala Baladrar, també de cudols i amb abundant vegetació en els diferents desnivells rocosos que l'emmarquen fins a descendir a la mar. A l'origen era la desembocadura del barranc dels Sesters i un entrant natural que la divideix en dos, la mateixa Cala Baladrar i la Goleta.

Coneixes la importància de la posidònia oceànica?

Al llarg del passeig observarem en la mar taques fosques. Són les prades de posidònia oceànica, una important planta marina, exclusiva del Mediterrani i protegida, perquè dona refugi a nombroses espècies marines, que s'alimenten, es reprodueixen i s'acullen en aquestes prades. A més, aquestes plantes filtren i oxigenen les aigües, sent un indicatiu de la seua bona qualitat. La seua funció és vital.

Com és?

Posseeix fulles verdes i allargades, tija, arrels, flors de color groc i fruits. A la tardor les seues fulles es renoven, i a l'hivern l'onatge arrossega fins a la platja les fulles caigudes, formant-se acumulacions que protegeixen l'arena dels temporals, afavorint així la regeneració natural de les platges. Aquest és el motiu pel qual és tan important no retirar aquestes acumulacions fins a l'inici de la nova temporada, perquè compleixen una funció molt important de manera natural.

Díptic Passeig Ecològic